Een meerderheid van het Griekse parlement heeft ingestemd met het reddingsplan dat maandag op de top van de eurozone is besproken. Daarmee gaat het parlement akkoord met hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers, in ruil voor een nieuw steunpakket. Het parlement stemde in de nacht van woensdag op donderdag, na een slepend debat over de schuldencrisis.

229 parlementariërs stemden voor het reddingsplan, terwijl 64 tegenstemden. Zes parlementsleden onthielden zich van stemming. Bij de stemming moesten de parlementsleden na het zeggen van hun naam hardop ‘ja’ of ‘nee’ zeggen.

Uit de zaal klonk boegeroep toen de ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis tegen het akkoord stemde.

Verzet bij Syriza tegen Tsipras

In de gelederen van de links-radicale premier Alexis Tsipras heerst woede dat hij nu het beleid gaat uitvoeren dat hij voor de verkiezingen beloofde af te schaffen. De Griekse minister Panagiotis Lafazanis van Energie is bereid af te treden als premier Alexis Tsipras dat wil. Lafazanis is een van de leden van regeringspartij Syriza die tegen het akkoord met de geldschieters voor een noodpakket aan Griekenland stemden. Hij zei in de nacht van woensdag op donderdag de regering te steunen.

De Griekse onderminister van Financiën, Nadia Valavani, is volgens Griekse media woensdag opgestapt uit protest tegen ,,de nutteloze maatregelen” die de Europese schuldeisers haar land opleggen. ,,Wat vandaag op tafel ligt, is zo deprimerend en het biedt geen oplossing voor de mensen of voor het land”, schreef de bewindsvrouw aan premier Alexis Tsipras over de economische koers die de regering zou moeten volgen.

Tsipras drong er bij zijn partijleden op aan vooral voor het akkoord met de geldschieters te stemmen. 38 leden van Syriza hebben dat niet gedaan door tegen te stemmen of zich te onthouden van stemming. Ze zijn het niet eens met de hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die de geldschieters eisen in ruil voor een nieuw steunpakket.

Oppositie helpt Tsipras in Grieks parlement

De Griekse oppositieleider Evangelos Meimarakis van de partij Nieuwe Democratie heeft laten weten blij te zijn dat het Griekse parlement heeft ingestemd met het reddingsplan voor Griekenland. ,,Het parlement houdt Griekenland op koers'', zei hij in de nacht van woensdag op donderdag.

Het is volgens Meimarakis de juiste boodschap voor Europa. Nieuwe verkiezingen waren volgens hem geen optie. Een meerderheid in het Griekse parlement stemde voor het akkoord met de geldschieters. Die zijn bereid een nieuw steunpakket te geven in ruil voor bezuinigingen, hervormingen en verhoging van de belastingen.

Overbruggingskrediet voor Griekenland

Intussen zoekken de eurolanden naarstig naar een manier om een overbruggingskrediet te regelen voor Griekenland. Het land moet op 20 juli een grote aflossing doen aan de Europese Centrale Bank van 3,5 miljard euro en dient onder meer een achterstallige lening van 1,6 miljard euro voor het Internationaal Monetair Fonds te betalen. Op korte termijn zou in ieder geval een overbruggingskrediet van 7 miljard euro nodig zijn totdat er een derde steunprogramma is.

Geld geparkeerd in een noodpotje bij de Europese Commissie, EFSM genaamd, is de enige en ,,beste'' oplossing om Griekenland op korte termijn te helpen, stelde vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) woensdag op een persconferentie.

Het noodpotje dat Brussel wil gebruiken, is gevuld door alle EU-landen, dus ook niet-eurolanden. Toen de eurolanden het permanente noodfonds ESM oprichtten, werd afgesproken dat het noodpotje niet meer zou worden gebruikt om eurolanden financieel te helpen. Landen als het Verenigd Koninkrijk hebben hier al op gewezen en weigeren dan ook toestemming te geven.

Dombrovskis zei dat hier een oplossing voor moet worden gevonden. Zo zou er iets geregeld kunnen worden in de vorm van een onderpand voor de niet-eurolanden, zodat ze beschermd zijn als Athene de lening niet terugbetaalt.

,,Dit is geen makkelijke optie. Wij zijn op de hoogte van de zorgen van enkele niet-eurolanden. We snappen hun zorgen en we moeten dit aanpakken'', zei Dombrovskis. Maar volgens de Let is er op dit moment geen andere mogelijkheid, aangezien er geen kans is dat eurolanden bereid zijn direct geld te lenen aan Griekenland.

Er wordt op dit moment onderhandeld over het gebruik van dit EU-potje. Een overeenkomst met alle EU-landen is er nog niet.

De Britse premier David Cameron zei woensdag dat het niet aan het Verenigd Koninkrijk is om een land uit de eurozone te redden, tekende persbureau Reuters op. Ook Tsjechië is fel gekant tegen het gebruik van het EU-potje.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl